Focus op ontwikkeling van onderwijstalent

 

Talentgericht samenwerken in het onderwijs!

Op 10 en 12 oktober organiseert Onderwijs in Balans in Utrecht en Gouda een introductieworkshop over de inzet van het Octogram in het Primair Onderwijs.

Het Octogram is een uitstekend en betaalbaar hulpmiddel om op een speelse en zakelijke manier te werken aan Teamontwikkeling. 

In deze introductieworkshop maak je kennis met het Octogram, zodat je kunt bepalen of je het Octogram wilt inzetten op je school voor bijvoorbeeld een teamdag of studiedag. 

 

Aanmelden en link naar verkorte versie Octogram ontvangen?

Klik hier om je aan te melden. 

Deelname is gratis, je krijgt bij aanmelding een link naar een verkorte versie van het Octogram.


Wat heb je aan het Octogram?

Het Octogram helpt jou als leidinggevende om: 

 • Je team bevlogen en vitaal te houden.
 • Verschillende talenten binnen je team beter te benutten.
 • De onderlinge samenwerking in het team te optimaliseren.
 • Je communicatiestijl en leiderschapsstijl bewust te kiezen en in te zetten.

Achtergrond Octogram

Het Octogram is een model gebaseerd op de theorie van Robert Quinn over organisatie- en teamontwikkeling. Het model is goed toepasbaar in het primair onderwijs. Het Octogram verbindt organisatie- en teamontwikkeling van de school met de individuele rolvoorkeuren van de medewerkers. Het Octogram is een goed gevalideerd en betrouwbaar model en wordt door Onderwijs in Balans inmiddels al zes jaar ingezet in het primair onderwijs.

Het model onderscheidt acht verschillende rollen en verbindt deze met de fase van ontwikkeling van de organisatie. Het is een goed vertrekpunt voor gesprekken over talentontwikkeling, samenwerken, communicatie, leidinggeven en organisatiecultuur. 

Deelname introductieworkshop

 • Bezoek één van de twee introductieworkshops over het octogram op:

  10 oktober om 15.00 uur in Utrecht
  12 oktober om 15.00 uur in Gouda

 • In de workshop krijg je uitleg over het model en gaan we aan de slag met de verschillende gedrag- en werkstijlen. Je ervaart hoe je talenten het beste kunt inzetten in het werk, en wat dit voor je team kan betekenen.

 • De introductieworkshops worden gegeven door Marian van Rijn en Remko Matsinger.

 

Aanmelden en link naar verkorte versie Octogram ontvangen?

Klik hier om je aan te melden.

 

 

 

 

 

Loopbaanstappen binnen het Onderwijs
Joyce (30 jaar) is een aantal jaar leerkracht in het primair onderwijs. Het beroep als leerkracht bevalt haar goed, al heeft ze het idee meer uit haarzelf te kunnen halen. Zodoende kwam ze bij Onderwijs in Balans terecht. Na het maken van een aantal testen en het bespreken van de testen met de adviseur, kwam ze tot de conclusie dat de functie die ze voor ogen had goed bij haar persoonlijkheid en ambities aansloot. ‘Ik wilde graag iets met ICT gaan doen, maar wist niet of dat bij mij zou passen. Onderwijs in Balans heeft mij inzicht gegeven in mijn eigen talenten en capaciteiten. De gesprekken en resultaten hebben mij meer zelfvertrouwen gegeven, waardoor ik met een zelfverzekerd gevoel kon gaan solliciteren. Het gesprek met de adviseur heeft mij dat duwtje in de rug gegeven die ik nodig had. Het gaf mij een goed gevoel om op papier terug te zien dat de functie die ik voor ogen had ook bij mij zou passen’. Wat ze fijn vond aan de gesprekken met Onderwijs in Balans is dat er een goede klik bestond met de adviseur en dat de sfeer bij de gesprekken erg persoonlijk en gemoedelijk was. ‘Ik kon mijn eigen tempo bepalen, de adviseur voelde mijn behoeften goed aan’. Na de gesprekken heeft Joyce gesolliciteerd en is ze aangenomen als digicoach. Deze functie vervult ze met succes - naast haar functie als leerkracht.

Zit je in eenzelfde soort situatie als Joyce, en wil je graag weten wat jouw capaciteiten en talenten zijn, en of je geschikt bent voor een functie die je voor ogen hebt? Neem contact met ons op via ons contactformulier of lees meer over onze loopbaanbegeleiding.

Van het onderwijs naar een andere sector
Agnes (41) jaar volgde een outplacementtraject bij Onderwijs in Balans. Ze switchte van de functie van lerares binnen het primair onderwijs naar de functie van pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Ook vervult ze managementtaken naast haar functie als pedagogisch medewerker. In haar voormalige functie als leerkracht zat ze niet op haar plek. ‘Ik voelde me leeg, mijn batterij was op na jarenlang mijn best doen en hard werken. Ik was erg onzeker over mijzelf en mijn eigen functioneren. Op een gegeven moment wist ik niet meer wat mijn dromen, wensen en verlangens waren. Ik was het helemaal kwijt’. Samen met een van onze loopbaanadviseurs begon ze de spiegel die voor haar gevoel in stukjes geslagen was, weer stukje voor stukje aan elkaar te lijmen. ‘Door samen het traject aan te gaan, durfde ik weer naar mijzelf te kijken. Langzaamaan begon ik ook mijn eigen kracht en talent in te zien en te ontdekken waar echt mijn passie en verlangen ligt. Dat ik hierin zelf mijn eigen tempo kon bepalen, was daar erg behulpzaam bij’. Wat ze geleerd heeft in deze periode is dat door samen gestructureerd met de loopbaanadviseur aan de slag te gaan, ze effectiever tot haar doel kon komen, namelijk weer met plezier en passie aan het werk gaan. ‘Loopbaancoaching bij Onderwijs in Balans was mijn kracht tot heling. Wat gebroken was, is gelijmd en geheeld. Door de coaching ben ik in gaan zien dat het niet einde verhaal was, maar een start van een nieuw begin. Het is een prachtig proces als je begeleid wordt door iemand die ook de spiegel durft voor te houden’, zegt ze. Moeilijk was soms wel dat de loopbaanadviseur ook de gevoelige scherven durfde aan te raken en weliswaar op een sensitieve wijze behandelde. ‘Met vrienden kun je praten, maar zij staan soms te dichtbij en trekken veelal wel fluwelen handschoenen aan', aldus Agnes. ‘Onderwijs in Balans bracht mij terug naar de basis, en heeft mij op een professionele en persoonlijke manier begeleid. Ik had geen betere partij kunnen wensen die mij weer zo in mijn kracht kon zetten. Nu ga ik stralend naar mijn werk!’

Herken jij je in de situatie van Agnes, of wil je uitzoeken wat loopbaancoaching jouw kan brengen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of lees meer over onze loopbaanbegeleiding.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce facilisis pellentesque mi sed volutpat. Pellentesque lobortis neque quis purus tempus, id fermentum mauris pellentesque. Aliquam sit amet elit lacinia, ultrices arcu eget, scelerisque quam. Sed sollicitudin, neque et pharetra fringilla, lorem diam ultrices ipsum, non vehicula eros ex convallis libero. Curabitur quam urna, ornare eget lobortis in, volutpat vitae est. Phasellus arcu purus, consequat eu diam id, cursus ullamcorper tortor. Proin at pulvinar nulla. Curabitur eu enim efficitur, rhoncus augue in, pharetra orci. Etiam ut nunc suscipit, iaculis tortor ac, venenatis magna. Fusce ut mi nisl. Aenean in volutpat sapien.

 

Online Talent Manager Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce facilisis pellentesque mi sed volutpat. Pellentesque lobortis neque quis purus tempus, id fermentum mauris pellentesque. Aliquam sit amet elit lacinia, ultrices arcu eget, scelerisque quam. Sed sollicitudin, neque et pharetra fringilla, lorem diam ultrices ipsum, non vehicula eros ex convallis libero. Curabitur quam urna, ornare eget lobortis in, volutpat vitae est. Phasellus arcu purus, consequat eu diam id, cursus ullamcorper tortor. Proin at pulvinar nulla. Curabitur eu enim efficitur, rhoncus augue in, pharetra orci. Etiam ut nunc suscipit, iaculis tortor ac, venenatis magna. Fusce ut mi nisl. Aenean in volutpat sapien.

Selectieonderzoek

Ontwikkelonderzoek

Loopbaanonderzoek

Welke competenties beheerst uw kandidaat op dit moment en over hoeveel talent beschikt de kandidaat om zich verder te ontwikkelen in uw
organisatie?
Is uw medewerker in staat om zijn huidige competenties verder te ontwikkelen naar een hoger niveau en welke vervolgfuncties zijn dan
passend?
Wat zijn de loopbaanmogelijkheden en wensen van uw medewerker of outplacementkandidaat? Welke kansen en belemmeringen zijn er op de arbeidsmarkt?
Selectieonderzoek Ontwikkelonderzoek Loopbaanonderzoek

Zicht op:

 • Match met organisatiecultuur
 • Match met functieprofiel
 • Punten voor ontwikkeling
 • Risico- en succesfactoren
 • Coachings- & ontwikkelingsadvies

Zicht op:

 • Doorgroeimogelijkheden
 • Ontwikkelbaarheid competenties
 • Leer- en ontwikkelstijl
 • Risico- en succesfactoren
 • Coachings- & ontwikkelingsadvies

Zicht op:

 • Passende beroepen en functies
 • Mogelijkheden arbeidsmarkt
 • Talenten en competenties
 • Kansen en belemmeringen
 • Scholings- & ontwikkelingsadvies